Updates from October, 2010 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • luctensity 1:39 pm on October 21, 2010 Permalink | Reply  

    Kami ditaja! Gembira atau sebaliknya? 

    First of all, I would like to apologize for using so called bahasa rojak or manglish in my recent post and believe me, takkan berakhir disitu. Kalau anda ada masalah dengan penggunaan bahasa yang aku gunakan, baik leave je blog aku nih sebab aku tak kisah apa korang nak cakap pasal penggunaan bahasa aku ni sebab in real life pun aku macam ni jugak.

    Isu terbaru, kami, segelintir pelajar asasi UNIMAS dah mendapat berita yang kteorang tunggu-tunggu selama ni, elaun JPA kteorang dah masuk!  Persoalan aku, adakah anda gembira atau sebaliknya?

    Bagi aku, kalau dapat scholarship macam ni, siapalah yang tak happy? Gila kot orang tu. However, theres a catch! Layak ke kita menerima scholarship ni? Tanyalah diri anda sendiri sekali lagi. Dulu, before SPM, bukan main lagi belajar sebab dalam hati dah set, aku nak aim straight A+, nanti senang dapat scholarship. Eh! Korang belajar untuk dapat scholarship ke? Bukan untuk diamalkan dan diaplikasi, Insyallah, di hari muka ke? Atau korang nak dapat result yang gempak gila untuk show off kat kawan-kawan? Atau korang nak dapat result hebat sebab nak beat abang/kakak/sepupu sepapat anda? Atau korang nak result yang bagus so that parents korang akan rasa bangga and korang akan dapat habuan nya nanti? Persoalan tu korang jawab sendiri.

    Kenapa korang apply JPA/MARA? Okay, since dah dapat result SPM and korang dapat result yang baik punya, jadi korang buat keputusan nak apply scholarship; JPAlah, Bank Negara lah, Sime Darby lah, Petronas lah, Shell lah, macam-macamlah… Adakah sebab korang rasa keluarga korang tak mampu nak biayai pembelajaran korang? Atau korang rasa korang layak and patut terima scholarship sebab anda dah susah payah belajar dulu, dan inilah masa korang tebus balik apa yang korang dah buat? Atau korang nak sangat belajar kat oversea (tak pernah pergi luar negaralah katakan) tapi tak tahu baik buruk pun belajar kat sana? Atau korang sama macam aku, saja-saja apply sebab nak merasa di-interview? Sekali lagi, korang jawablah persoalan tu sendiri.

    “Eh Luqman, kau anak Tan Sri, apply jugak scholarship, fly jela oversea tu pakai duit sendiri.” -Oh! Terima kasih sebab ingatkan aku! For your info, bukan nya aku nak sangat pun apply-apply ni, bapak aku tak suruh pun. Macam yang aku bagitau tadi, aku apply sebab saja-saja nak ikut interview. Mula-mula aku fikir, bila aku isi borang pendapatan ibubapa tu, memang dah sah-sah aku kena reject awal tapi tak pun, jadi aku terkejut; apa pun bukan nya aku apply untuk oversea pun sebab aku tak nak pergi luar negara since aku tahu aku tak mampu, bapak aku pun tak suruh, aku faham. Kalau tak sebab kaunselor and cikgu-cikgu aku yang suruh apply, aku tak terlintas jugak nak apply. Time kaunselor suruh aku apply guna result trial untuk scholarship sime darby pun aku tak buat, sebab aku tahu aku tak nak benda tu. Kenapa?

    Sebab masa tu, aku terfikir, tak ke nanti aku kena bond la, macam-macam la – terbeban kot. Macam menyusahkan orang je. Tapi bila dah dewasa sikit, aku terfikir, kalau aku pakai duit bapak aku pun, bukan sama ke? Masih jugak menyusahkan? Rasional nya, abang aku belajar kat private University, kakak aku pun masih belajar, takde scholar mana-mana pun (dulu), so ada jugak la terlintas kalau aku dapat scholarship, maybe akan kurang sikit kot beban bapak aku. Pengetua sekolah aku dulu pun ada cakap kat aku time pengesahan gaji mak bapak aku dulu, jangan menaruh harapan sangat untuk dapat scholar sebab sosio-ekonomi keluarga aku stabil, jadi kemungkinan untuk dapat scholar memang rendah, tapi tak salah mencuba. Dapat experience jugak. Oleh yang demikian, aku tak teragak-agak.

    Tup-tup, dapat jugak interview, sama group dengan kawan aku pulak tu, memang sempoi dan bersahaja aku menjawab, defend diri sendiri kenapa aku tekad nak apply untuk PIDN instead of PILN sedangkan pegawai tu cakap result aku setaraf dengan orang yang dapat PILN, and dia cakap dia boleh masukkan nama aku dalam PILN kalau aku nak, tapi aku masih jugak tak nak, sebab aku memang tak teringin pun nak pergi luar negara, apatah lagi nak belajar kat sana. Cabaran belajar kat dalam negara pun tak terbalas, ini kan pulak nak pergi oversea. Sememangnya aku tak expect pun dapat jugak scholar tu, tapi dah dapat, alhamdulillah.

    Sekarang apa pulak?

    Luqman result ko macam mana? OK ke KO? Aku pun tak tahu nak cakap macam mana. Tak OK pun sebenarnya, kalau setakat naik turun naik turun, semua orang boleh dan aku cermin balik diri aku sendiri – aku tengok aku nih macam kurang motivasi untuk belajar, walaupun kawan-kawan sekeliling aku selalu je belajar. Apa nak jadi? Inikah pelajar tajaan JPA? Takkan sebab dah dapat result bagus untuk SPM dah stop sampai situ? Adakah sebab tak ada reason untuk aku belajar – tak perlu cari scholarship, tak perlu show off dengan kawan, tak perlu nak cuba-cuba interview lagi… Atau sebab aku ni perasan je pandai sedangkan satu benda pun aku tak tahu kalau aku tak belajar?! Astagar… Aku tak tahu apa nak jadi dengan diriku ni…

    Adakah dengan adanya elaun dari JPA ni akan buat aku lebih bersemangat untuk belajar? Atau aku akan jadikan benda ni bebanan yang aku kena pikul atas keputusan yang aku ambil dulu. Menyesal? Tak tapi aku sama sekali tak teruja. Aku harap kawan-kawan aku tak jadi macam aku, orang lain study week belajar, aku time study week main je. Insyallah, aku doakan kejayaan semua dalam final exam nanti. Doakan aku jugak tau! Doakan supaya aku berubah jadi macam Suffian atau Luther! (bukan rupa tapi usaha macam mereka) 😉

    Fourflat!

     
    • khaty 7:40 am on October 26, 2010 Permalink | Reply

      all the best in UNIMAS!
      :))

    • nashrulez 10:14 am on November 1, 2010 Permalink | Reply

      lucu mena eh…hahahahaha…..

  • luctensity 7:53 am on October 17, 2010 Permalink | Reply  

    Differentiated. 

    Kadang-kadang (bohong! selalunya…) susah untuk kita faham perasaan orang dan aku tersangat sangatlah setuju dengan pepatah Melayurambut sama hitam, hati lain lain. Well, sejak kebelakangan ini aku memang tak berapa sihat, maybe sebab cuaca yang tak begitu menentu; sekejap hujan lebat and then, the next second it would be sunny as hell. Maklumlah badan aku ni taklah sekuat mana, bukannya selalu exercise atau join kawan-kawan bersukan, jadi tak hairanlah kalau selalu tak sihat macam ni. Dalam keadaan aku yang serba tidak mampu ni, banyak pulak masalah – dalam seminggu lagi dah nak final exam dan minggu ni terpaksalah struggle betul-betul. Kalau tak dapat fourflat nanti kena paksa kahwin pulak. Oups! Haha! Dengan ini, aku bertekad tak nak balik rumah hujung minggu depan! (Orang lain tiap minggu tak balik, takde pun yang merungut, ni baru tak nak balik sekali dah bangga macam cipan)

    Sepatutnya, dalam pukul 2 tadi kiteorang (geng usrah Abang Fadill) pergi kat Pasir Pandak (antara kawasan pantai kat Kuching) mandi manda kot tapi since Abang Fadill tak ikut, terasa malas pulak nak pergi. Apa-apa pun, Suffian jelah yang jadi wakil ye. Haha! Cis, kalau Abang Fadill ada, mesti aku tengah main-main kat tepi pantai sekarang ni and dapat selesaikan konflik ni. Konflik apa? Takde apa-apalah. Meh aku bercerita sikit pasal masa silam aku…

    1. Tahun 2001 – Darjah 3 Murni (SKTM 2) Pernah kena maki hamun dengan sorang “kawan” sebab aku kacau dia. Tak perlu tau macam mana aku kacau, faham-faham jelah perangai aku macam mana, memang suka menyakat orang. Sejak peristiwa tu, tak pernah bertegur sapa dengan budak tu lagi. [-1 friend]
    2. Tahun 2002 – Darjah 4 Amanah (SKTM 2) Ditinggalkan oleh bestfriend aku sendiri dimana dia pindah sekolah tanpa sebarang info. Semua orang terkejut. Aku? Blur… [-1 friend]
    3. Tahun 2003 – Darjah 5 Wawasan (SKTM 2) Aku merajuk dengan seorang kawan India aku disebabkan oleh satu isu walaupun aku dah berkawan baik dengan dia sejak darjah 2 lagi. Aku tak tegur-tegur dia sampailah aku Tingkatan 1. [-1 friend][+ 1 friend]
    4. Tahun 2004 – Darjah 6 Murni (SKTM 2) Aku difitnah oleh bestfriend aku time tu. Aku dikatakan menyebarkan rahsia dia yang dia sebenarnya syok kat sorang girl kat kelas kiteorang tetapi pada hakikatnya aku tak bukak mulut pun. Berlaku salah faham dan melibatkan 3-4 orang. Aku paling tak suka dituduh pecah amanah, lebih-lebih lagi kalau bukan salah aku. For a few months, dia tak tegur aku and satu  kelas pandang aku semacam, siap kena pindah tempat duduk lagi. Bila kes dah selesai (anda tak perlu tahu), aku tegur dia balik and jadi kawan balik walaupun pada mulanya dia yang tuduh aku dan nampak sangat bukan salah aku, aku still nak berkawan dengan dia sebab aku paling tak suka anti-anti orang.[-1 friend][+1 friend]
    5. Tahun 2005 to 2006 – Tingkatan 1 & 2 A (SMKTM) Berlaku satu perebutan kuasa (anda tak perlu tahu) dan aku dikhianat oleh “kawan” aku sebab dia nak jawatan tu. Aku tak kisah pun kalau dia nak jawatan tu ke apa tapi aku paling tak suka ditikam dari belakang dan perbuatan tak jujur. In the end aku jugak yang dapat jawatan tu. Sejak peristiwa tu, dia tak berani nak tegur aku kalau tak ada apa-apa. Selalunya aku yang cakap dulu. [-1 friend]
    6. Tahun 2006 to 2008 – Tingatan 2I, 3E, 4S1 (GRSS) Aku menjadi pelajar yang paling skema kat Green Road, even Gladys tak se-skema aku. Dalam beberapa tahun je aku dah jadi buah mulut cikgu sekolah tu, tiap hari kena puji tapi sebenarnya aku tak suka, sebab aku tahu tu bukan aku yang sebenarnya. Pindah je kat Sarawak, aku betul-betul berharap apa yang berlaku pada masa silam tak berulang lagi sebab aku tak nak kehilangan kawan atas sebab perangai aku yang terlebih jujur dan selalu terlanjur kata, thats why aku decide nak jadi skema dengan harapan benda yang sama tak akan berulang. Akan tetapi, benda lain pulak yang jadi, kena cop sombong pulak dan ada yang tak berani pulak nak berkawan dengan aku. Semua serba tak kena!

    Tahun-tahun selepas tu, entahlah, aku pun tak tahu nak komen apa. Mungkin memang aku dah ditakdirkan macam ni kot. Sedaya upaya aku nak tampak happy go lucky sentiasa, sentiasa nampak macam tak ada masalah, sentiasa nampak sihat walau sakit macam ni tapi people around me asyik-asyik salah faham dan aku tak tau kenapa. Mesej yang nak disampaikan kat orang lain, orang lain pulak yang salah sangka. Tak masuk akal langsung! Adakah ini suratan takdir. Biar Allah yang menentukan.

     
  • luctensity 4:12 pm on October 11, 2010 Permalink | Reply  

    Mood: MUET Speaking Test 

    I guess dad was right, he always persuaded me to speak in English all the time to improve my fluency and grammar and it seems that when time like this comes, I’d be regretting. Haha, dad, I’m sorry XD I guess you need to look for a new English tutor for  me :p

     
  • luctensity 1:47 pm on October 8, 2010 Permalink | Reply  

    Its a Google thing! 

    I think this might be the best Google header I’ve seen so far – I don’t know why but it seems rather inspiring. The doodles reminded me on how obsessed I was on creative arts back then. Well when I said obsessed it clearly doesn’t mean that I’m good at those areas. Aside from reminding me of arts, it also reminded me on someone from the past; again, the past… Wouldn’t it be great if I can just ignore what happened in the past and just focus on what is happening now and what will be happening in the future?

    Lets see…

    Currently I should be busy doing my maths quiz which due on Monday, busy touching-up my Leadership report and busy helping Michelle with the newsletter because practically I’ve been doing nothing. Apologies! Knowing all of that, I’m still mingling around, playing games with friends and loiter around campus – I’m just scared that I’d be regretting doing all these stupid stuffs. Sigh.

    In a few weeks time, something that everyone in campus dread of – the final exam; which is said to be comprehensive whereby it would include everything that we’ve studied. However, it seems that “I’m still in Hawaii; enjoying the vivid ray of Sun and the beautiful sandy beaches”. Pathetic isn’t it? Maybe I should be doing what my roommate had been doing – revising in CAIS instead of spending most of my time with my laptop and my dusty bed.

    Lets move on to the other side of the world – my imaginary world!

    Actually, I’ve been thinking a lot lately. Have I changed? If I did change, is it a good thing or a bad thing? It seems that I couldn’t answer those questions maybe because I don’t really know myself anymore. Maybe I have a mental problem. Should I go for a checkup? Everyone around me is acting a bit strange towards me and I find it quite distracting – no they did not do anything wrong, maybe I did. Well, lets just leave that aside and move on to something more realistic.

    Look at the above picture – and what do you think? How true is it? Please do comment! 🙂

     
  • luctensity 1:53 am on October 6, 2010 Permalink | Reply  

    Friends and Family 

    All of us are linked, like the roots and the leaves, even when the leaves fell down, they are still from the same tree.

    What people claim they know:

    1. I’m always happy and healthy as I love to joke and play around.
      “The truth is, I’m not that kind of person. Yes, I may look happy and healthy all the time but in the end, good friends of mine would’ve figured out that I’m just a big fat liar. Frankly, I may not live long and I’m just making my world a bit brighter so that when I’m gone, people would remember me as someone who was always been happy and love to play around. Knowing that, my parents had been more than wonderful towards me and sometimes overprotective (well that is for my own good) – for that, I treasure them. For those who understand, you have my trust – keep it to yourself.”
    2. I’m an obedient son – in a perfect family with such background. 
      Having parents that love you so much is a gift from heaven but honestly sometimes I DO feel uneasy as there are times when they get overprotective over some small issues. Its a good thing thou, as for some people – their parents wouldn’t even care while mine is the opposite. Alhamdulillah. God knows, there are times when I do feel like rebelling but there are a few things that I have to think of before taking such drastic action. First of all, I would never, ever want to hurt my parents’ feelings – my mum has always been the sentimental one, the caring one and for that, it hurts to see her crying especially when it is because of me. It happened before and it will never happen again; as for my dad, I wouldn’t hurt him too because he’s too fragile, living with someone with cardiac arrest, hypertension and all those other diseases is not easy. I mean anything that affects his emotions will affect his health too and  practically, I don’t want that. So I guess being an obedient son is the least I could do because I love both of them too much.”
    3. Brothers fight. So what?
      “False! At least for me it is. I never want to get involve with a fight or even a small argument with my brother because I know we’re not that close after all. Therefore, I’m not gonna take that risk since the chance of us getting back together would be almost nil. You guys probably wouldn’t understand so suck it up!”
     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel