Boh perey… 

Kenak ku rasa tok first time ku ngkah post dalam bahasa sarawak ow? Nyalah ya kali. Ya title post ya ku padah boh perey mun takorg maca nya sebab ku tauk bahasa sarawak ku sik se-expert takorg. Banyak li kesalahan tatabahasa, ku rasa mun ada ujian lisan, kompom2 sik dapat full mark – tapi mun mok dibandingkan dengan dulok2, nang dah banyak la peningkatan. Makseh kepada kawan2 yang sedia membantu dikala memerlukan. Aku tok nang ada tuyuk kit mun bab bahasa2 tok, lebih2 gik mun perkataan ya sik selalu dipake, sudah pasti akan dilupakan! Bak kata Azri Sarbini, babo dah bah. Betol sik konteks ayat ya? 🙂

Sesungguhnya nok atas ya baruk mukadimah, tok baruk mok masuk isu utama. Raya! Mwahaha~ Siyes ku padah, mun raya kat Kuching nang happening habis, sik kira la mun aku stay kat rumah jak mahupun berjarah kat rumah orang. Mun mok cita secara terperinci sigek2 hari raya ya ku rasa ku masih lom mampu, ingga juak takorg lak, al-maklumlah ku tok mun dah bercerita, susah kit mok stop. Elaboration nya agik. Raya pertama riya, macam biasalah, sik padah open house pun secara tidak langsung nya akan jadi kedak open house, terpaksa juak nyedia barang makan pake sidak yang datang. Tapi yalah, raya kali tok ada lain kit sebab abang ku ada mbak kawan nya dari Kedah beraya kat umah, so nang ada lain kit la. Time bersalam2an dipagi raya ya, kawan abang ku jadi photographer walaupun before ya aku yang gila2 nangkap gamba orang skati. ahahax. Malam ya mekorg sefamily +1 ngagak nenek sedara kat kampung matang, nya sakit bah, ya mekorg “ngabas”. Betul sik konteks ayat ya? 🙂

Raya duak ya bingung kit, sebab mekorg open house. Nang rami lah orang datang, cdak foreigners yang banyak, dak staff UNIMAS, ya pun blom masok kazen mazen n friends. Kepada yang makan kat luar ya, sorry sangat2 sbb panas nak? Natural air jak luar ya, nasib juak mekorg ada nempah meja sewa, mun sik… hampeh, atas lantei jak takorg makan riya. Mok dijadikan cerita, kazen ku, 25 tahun, ngembak housemate nya rah KL ya, “miss salleh” datang beraya. Lekak ku investigate, nya duhal miak full bright america, belajar hal tarian culture kat Malaysia. Sik sangka ku america sanggup ngeluar scholarship pakey blaja benda kedak ya, full bright gik. Best eh. Miss salleh ya kacak juak btw. haha. Sempat ku ngamba nya ngan ngah ku time ya. 🙂

Raya tiga… pa ow… ku dh lupak2 kit, maybe banyak bnda x penting kali. Oh! Mekorang agak open house rumah Dr Hatta n Dr Ramlah rah tatai kumang sia, dekat ngan rumah Azri Sarbini (ada gik klua nama nya…). Makan daging masak hitam nya… nang pergh! Nyaman abis, bak kata Dr Ramlah, ada ngkah carrot dalam ya. Kakya berjarah rah Demak Jaya sia, ngagak rumah “orang-orang kaya” makan sup + roti, hidangan hari raya. Sempat juak ngabas rumah underconstruction sia. 🙂 petang kit ngabas Nazmi Ainuddin gik kat Taman Syn Syn, open house katanya. Agak rami juak orang and sempat terserempak ngan Hasbullah Putra n Amirul Salleh kat rumah Nazmi. Ngekot cdak pegi rumah dak Is, rumah Dolah, n some other fellas yang sik dikenal. Sikpa, dapat berkenalan bah. Malam ya nyambung ngan dak Nazmi, Is ngan kazen nya gik. Aher da ku pulang, kul 12 tgh malam, alu kenak sindir ngan bapak. Aduh… Aok jakla ;D

Raya empat, klua ngagak dak kazen mazen, relatives rah area Mendu. Lamak berklaka ngan sidak jak. Then pegi area Sukma, ngagak anjang ku sia. Malam ya mekorg makan KFC jak sbb mak ku malas mok masak katanya tapi oklah. Nyaman juak bah KFC ya. ahahax 🙂

Raya limak, tengah hari gya ku “ngaik” Peruz kat umah nya sbb mekorg dah plan mok berjarah rumah orang. Betul sik konteks ayat ya? 🙂 Mula2 ngagak Amri, cun2 bertemu ngan Azuan sia, ya nya mbak pegi kat area Batu Kawa, ingat mok ngagak Azman juak, tapi nya padah nya gik rah E-Mart so ngagak Ainin n Paah jak. Lepas culik sidak, berjarah kat kampung Kaedy gik. Paah yang “kejerun” mok makan cheezy wedges, terpaksa mbak nya ke KFC choice supermall tp before ya mekorg berjarah umah Effa Natrah kat Depo sia. Petang kit time Azuan nganta Ainin balit, mekorg lain ya ngabas Azri Sarbini (buat kali ketiga namanya disebut disini) rah tatai kumang. Malas mok elaborate pasal mekorang kenak bulak neighbournya. Blah3. Malam ya ngagak makcik kafe and Iylia kat Sukma. ahahax, sikdala aher gilak balit malam ya tapi best juak la. :3

Raya enam, ya marek ow… Da “open house” kecilan kat umah so macam biasalah, busy kit. Tambah2 gik duak2 orang adik sikda, sidak pegi Spring berfoya-foya ngan kawan sidak. Mun aku la jadi cdak, bgs gik beraya rumah orang daripada ngelayo kat Spring ya. Bukan da papa pun. (Maybe aku dah selalu gilak pegi Spring kali xD)

Dahla ya… Panjang gilak jadinya… Sikda orang mok baca juak mun nya dah dalam bahasa sarawak. ahahax. Bak kata peruz,

“Bah mupok lok”

HARHARHAR!

Advertisements