Updates from July, 2010 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • luctensity 12:44 pm on July 31, 2010 Permalink | Reply  

    Sorry wrong exit! 

    Whenever there is a problem, one would definitely say there is a solution for that particular problem. Knowing the fact that there might still be a slightest chance of me to fix this problem, I think it might also be best if I just go to the nearest exit and walk away. Yes~! You may call me a coward, weak, noob or whatsoever but this is my decision. Despite knowing that running away might not solve the problem, I’m sure somehow it will be forgotten even if it takes forever. This might not be the wisest decision that I’ve made but I think my poor sense of judgement and continuous confusion will make this worse.

    Sorry and thank you.

     
  • luctensity 4:05 pm on July 30, 2010 Permalink | Reply  

    Luqman bercakap tentang CINTA 

    Ah, aku sendiri pun tak tau bile kali terakhir aku post update yang almost purely guna bahasa melayu – so pembaca-pembaca, usahlah terkejut pulak ye? Jap2, nak membebel kejap, setelah sekian lama (agak lama la jugak, more than 5 years kot…) dok kat sarawak, nampaknya kekerapan atau bahasa budak fizikal di UNIMAS, frekuensi penggunaan bahasa melayu sarawak aku telah meningkat secara mendadak seolah2 ade SALE besar-besaran. Kadang2 aku pun macam tak sangka, aku yang mula2 dulu cakap bahasa sarawak yang tah apa2 skrg ni “macam” dah expert pulak. Apa2 pun, trimas la buat kengkawan aku yg byk meng-improve kan bahasa melayu sarawak aku nih. 😀

    Masuk ke tajuk utama, meh baca apa yang Luqman nak bitau pasal cinta. Kalau nak diikutkan, aku memang tak layak langsung nak cakap pasal benda2 mcm ni tapi takpela, since aku rasa aku dh tengok agak byk romatic movies, aku rasa aku dh tau serba sedikit kot.

    Luqman kata – there is no such thing as love at first sight
    Apa yang aku maksudkan sbenarnya mcm ni, cinta tu kan, something yang really complex. Feeling yang kita rasa time 1st time kita jumpa seseorang tu and tiba2 rasa lain macam, tu bukannya love at first sight atau seumpamanya, tu sebenarnya gerak hati je. Ade byk factor yg membuatkan hal ni terjadi sebenarnya, tindakan melulu (something unexpected happened), terjumpa seseorang yang terAMATlah cantik/hensem dan menawan (contohnya SAM, dormmate aku yang agak gay buat masa ini), or just sbb there is something yang menarik perhatian korang kat seseorang tu.

    Yang aku kena explain aku rasa pasal tindakan melulu tu kot or … bahasa yg lebih sedap nye tindakan mengejut secara tiba-tiba. Contohnya macam bila kita rasa nak terjatuh, tersungkur (or anything yang sewaktu dengannya), tetibe adelah seorang insan yang nak sambut kita walaupun berat badan *ehem* atau bau badan *ehem* atau pape2 jela. Contoh lain macam bila kita jalan2 kat cais, terlanggar that someone, and your books tetiba jatuh, and insan tu tolong pungutkan. Sweet kan? Tapi tulah, kalau korang fikirkan balik, adakah sebab satu tindakan tu je boleh menyebabkan korang jatuh CINTA kepada seseorang. Minat, or rasa terhutang budi tu mungkin la tapi kalau nak cakap cinta tu, rasanya agak mustahil lah. Tu bak kata Luqman ok?

    Luqman kata – kalau nak bercinta, mesti banyak naik tangga
    Nape ngan Luqman ni? Dah gile ke? Xde, yang aku maksudkan kat sini sebenarnya – kalau kita nak cinta seseorang tu, kita perlu ikut step yang betul, jangan ingat korang tu burung/malaikat, skati je terbang dari bawah ke atas. Bak kata seseorang, cinta tu perlukan kesabaran yang tinggi sebab kita perlu buat base yang betul2 kukuh. Again, kalau dalam bahasa budak fizikal kat UNIMAS, benda ni bleh dianalogikan macam ni:

    P=F/A whereby P equals to Pressure, F equals to Force exerted, and A equals to surface area. Bila korang besarkan surface area relationship korang, automatically force yang korang exert akan berkurang sebab A tu kan inversely proportional to F. So bila korang  tak menekan pasangan korang tu, pressure yang korang hadapi pun akan kurang jugak sbb P kan directly proportional to F. So apa yang aku nak sampaikan ialah, don’t rush, just go slow and everything will be just fine. Tak semestinya korang minat seseorang tu, then korang terus nak ber”couple” ngan die kan? Get to know each other dulu, then you’ll figure out what goes next. Kawan2 dulu, then just let everything be. Senang kan? (Ceh! Tau2 je budak ni…)

    Luqman kata – jangan samakan – minat, suka, sayang dan cinta
    Kat bahagian nilah orang selalu sangat silap sebab tak tau bezakan terms2 nih. Biar aku explain dengan seringkas and padat yang mungkin… Minat tu menunjukkan perasaan or sifat ingin tahu terhadap seseorang. Perasaan ni slalunye ade kat seseorang bila 1st time terjumpa orang tu, or dalam keadaan orang tu tak dikenali sangat. Suka menunjukkan sifat dimana hati rasa senang and gembira ada sesuatu, contoh paling senang, suka pada kawan sebab of course, mesti semua orang rasa senang and happy je kalau jumpa kawan or berdamping dengan kawan kan? So this feeling kita namakan suka. Ada faham?

    Next to will be sayang and cinta. Sayang ni refers to perasaan ingin menjaga sesuatu. Since sebelum ni kita dah suka seseorang dimana kita rasa senang disamping seseorang tu, akan ada perasaan dimana kita nak jaga atau bahasa kampung aku, protect that someone sebab kita tak nak anything harm that little someone. Now cinta pulak. Cinta tu sebenarnya perasaan ingin bersama dgn seseorang. Lebih kurang macam rindu sebenarnya, korang tak akan rindu seseorang kalau korang tak cinta. Tu bak kata Luqman la…

    Luqman kata – konklusinya
    Korang takkan tau ape aku tengah fikir skarang ni or faham apa aku alami skarang ni sebab korang xde dalam situasi yang macam ni. Dah2la tu, pegi baca blog orang lain plak… tak pun baca note chemistry Mr Chieng~ byk kot faedah.

     
    • afif 4:15 pm on July 30, 2010 Permalink | Reply

      aku budak fizikal ya..hahaha

    • Aku Danny 4:20 pm on July 30, 2010 Permalink | Reply

      oh, somehow aku agree lak ngan formula kau…

      tapi kalau pakei Bernoulli Principle; amat berbeza yer…

      lagi rushing kita bercinta, lagi low pressure nya…

      kata Bernoulli lah, i have nothing to do with it…

      • luctensity 4:25 pm on July 30, 2010 Permalink | Reply

        konsep bernoulli ya mmg bagus tapi aku rasa kau salah interpret.
        bernoulli ya guna velocity whereby displacement and time main peranan. ok, since kita akan padah satu relationship ya perlu sampai satu tahap which is a constant, k, ya kita jadikan displacement. (benchmark) Yang main peranan ialah time which is can be either short or long (relatively). So, x kira betapa laju or slow percintaan ya, nya still have to go all those process since nya termasuk dalam displacement ya. still, you can’t just skip any step. it depends on how you handle it, wanna make it long or just a short one.

    • sam 8:06 am on July 31, 2010 Permalink | Reply

      wah wah,sedap je kata aku agak gay,hahahah.

      good post btw.power bdk dorm aku ni pasal cintan cintan ni eh.

      • luctensity 10:58 am on July 31, 2010 Permalink | Reply

        eh, bukan dulu ko ade buat pengakuan terbuka yg ko gay ke?

        aah, mmg aku power punya, tu ar ko asyik tido je, mane nak tau.

  • luctensity 5:07 pm on July 29, 2010 Permalink | Reply  

    A tribute to a friend – Thank you. 

    Apek, oh apek!

    Bila kita start kenal ow? Jap, kita sama group time Minggu Aluan Pelajar! Time ya ku first2 knal sorang miak nama Azry Hafify, time ya nya pdh soh nunggah nya apek jak. Time MAP, olah nya nang ada gila2 juak, maklumlah, org kurang kasih sayang tek nak, terpaksa curahkan kasih sayangnya kat sorang ahli group kita “nok sorang ya”. Ku rasa time ya suma dak laki nyelak ompuan ya jak tapi ku tauk kau da nyimpan perasaan ngan nya nak? XD Lawak2.

    Dah lamak2 tek, alu lah kin rapat, berkawan pun sama dirik jak, ne sik… Ku ingat gk time kita gk baru2 ctok (before dak degree masok) mala jak muka kita main boling, heran jakla akak boling ya nangga kita slalu lepak sia. Lekak boling, main pool, kakya karaoke. Best abis! Tapi cm biasa la… aku jak driver :p Mun klua2 makan pun, xda org lain juak driver. Apek juakla introduce kedei makan bpk nya rah desa ilmu ya, cita2 skit hal samarahan ngan aku yg x brapa gilak tauk.

    Apa2 pun, aku nang berhutang budi (kertas ngan ink) sbb kau sudi print brg2 nok aku maok. Makseh byk2! Walaupun kita kenal kejap jak, tp nang bestla bergaul ngan org “perfect” kedak kau, even org se”perfect” aku gk rasa kagum! (Azman pun kalah ku rasa :p)

    Tok pesanan aku, dh rah tempat org lak, (especially mun dah rah Jordan) boh ingat kau ada 260 horsepower juak, blaja mena2, kacak ne pun mpuan sia, simpan jak lam hati lok (mun da extra, pas2 kit, boh kedekut glak). Insyallah, mun dh jd doctor yg berjaya lak, boh lupak aku ndah, tauk2 la aku tok org biasa jak. *sedih*

    Sekian jak, mun sakit kaki/lukak kaki klak, boh carik aku gik, aku lom ada jet persendirian gk. Lak2 ada kali :p

    Enough of that, I think I’d just go into today’s story. Well in the afternoon theres nothing much to say. Everyday seems almost the same to me. *sigh* However, I had a great night! We went frogging! Initially it was rather difficult to look for frogs because we started at Depo Bas and in the end, we ended up somewhere near DKs and DKAs. :p That is where we found our treasures! WE (Amsyari, Imah, Emcy, Hanani and I) found 13 of them! Yep! 😀 Kindda proud of myself because I never thought of cathing frogs before :p

    The first thing we found near Depo Bus was a snake!

     

    Our first frog! 😀

     

    Nani's and mine! Pilih yg sihat2 jak

     

    kesian eh... esok this little bebe is going to be my victim

     

    HAAAH! Sape yg petik bunge ni? Sayang betul... Isk3

     Today’s experience was superb! Guys, lets go frogging again next week! 😀

    Lets see what will happen to our treasures tomorrow! Get ready with your dissecting set!
    p/s: Special thanks to Amani for your torchlight! 😀 Very much appreciated. Azman, Phyllis, Hanani, jgn bergosip kat kafe malam2.

     
    • afif 6:45 am on July 30, 2010 Permalink | Reply

      sungguh bermakna…wat a good fren u r..

    • Nata 4:24 pm on July 31, 2010 Permalink | Reply

      Simpan tak bunga tu?

  • luctensity 5:47 pm on July 28, 2010 Permalink | Reply  

    Excruciating? Oh no! It’s only BIOLOGY 

    With the aid of a diagram, briefly describe the chemical structure of a water molecule. [4 marks]

    What the fuck? I mean… Huh??? 4 marks? Seriously? And most of the questions are like that, basic biology. Oh c’mon! Who reads that kind of stuff? People was expecting glycolysis, protein structure, kreb cycle or some other rubbish – something rather difficult but in the end, everything was just too simple for us… just too SIMPLE… *disappointed* (what I mean here is that I somehow feel that I fail to answer most of the question because I focused on something that doesn’t seem to be found in the examination paper. Darn.)

    Enough with all those complaints, I’m also not really satisfied with out critical thinking project ; making a mosquito trap – again it turned out to be a complete failure. DUSH! I mean, we did what we could and we fail, would that be considered as a bad thing? Thanks to Peruz for making the prototype, Fikry for making the slide Aerty and Farah for the report. I’d guess we would have to go with the flow tomorrow… Pathetic isn’t it?

    As the curtain falls, Peruz and Azmancordially” invited me to go to cais for no apparent reason and on our way there, Azman kept asking me to play ouija board with him but I somehow refused since it was too late and he looked kindda tired too… (I mean, why should we play that thing anyway? Gosh…) However, I did manage to draw the ouija board in the 24 hours discussion  room and Azman was like randomly inviting people to join us XD

     
  • luctensity 3:02 pm on July 26, 2010 Permalink | Reply  

    Luqman! Please jangan merapik! 

    Firstly I would like to apologize for those really short blog updates because I’ve been rather “busy” lately. :p Facebook and skype have gotten me out of hand and surprisingly, I can deduce that  a > b whereby a refers to time spent doing unnecessary things and b refers to studying and doing discussions. Frankly I’m quite worried about my marks for those tests and quizes I had because I don’t think I gave my best. Seriously, I did NOT study so I’m not expecting much.

    However, I’m glad that my surrounding has taught me something – in university, there is no one who would tell you what you should do and what you should not do, as this thing made me realise that what I’ve done so far is merely a waste of time. How I wish I am as smart as you guys who made full use of your time at cais or anywhere else in college, studying. If I’m not mistaken, I’ve mentioned before in my post “Love Matters” whereby I don’t really favour studying much but that is one thing at I, or every student has to do. I mean look at the good side, we are paid to study! Isn’t that good enough?

    UNIMAS, has outstanding facilities despite we are at the “old” campus – since we have never-ending sort of wifi and a 24 hours discussion room for studies which is kindda creepy at night. The wifi which is actually meant for study purposes has been abused; if I may say – since most of the time, students like me would be surfing facebook, blogs and tweets instead of looking for e-books and e-journals. How I wish there would be no wifi so that I could use that time to study yet, I love the wifi so freaking much! 😀 On the other hand, I feel rather fortunate to have friends who studied a lot and somehow, it also makes me feel like studying even though I haven’t start any of my revision yet :p There is no doubt that, I love you all – my friends; who saved a seat for me in class whenever I’m late (not really late really…), who would wait for me and walk alongside to class every morning, who would eat together with me at the cafe although the menu have  not changed since, who would sarcasticly praised me and reminds me of studying, who would offer me medicine whenever I’m not feeling well, who would lend an ear whenever I have something to tell, who would lend a hand whenever I’m in need and who would just be there, to make my life a little better each and everyday here, in college. You guys rules!

    Honestly, almost every Monday, since there’s no chemistry lab, I’d be going out with friends, buying stuffs and hanging out. (oh god save me…) How I wish lab would start soon because I really need to get into the mood of studying. @_@ However today was great I guess, we (Abby, Azman, Carol, Effa, Farah, Hanani, Peruz and Nazmi) went to BDC to look for books and then we went to spring for dinner even though it was not as great as the week before which was massive outing I would say. Or rather tiring :p Oh well, I’m gonna miss these days…

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel