10 Great Facts About Luc!


1.  Seorang yang pesimis

Memang diakui sy memang seorang yang pesimis (negative thinker) bak kata budak2 skolah. Bukanlah dipinta tapi ape leh buat… Bile ade je org nak buat something, mesti sy fikir pasal benda2 yang mungkin terjadi (bukan dari sudut positif, 100% negatif). Cthnye…

Luc: Bunge2 ros tok mok jual esok nak?
???: A’ok. Pehal?
Luc: Sik rasa bunge2 tok banyak gilak ka? Dapat ka jual? Cam sik dapat jak…
???: Dapatla oi, kmk org dah brapa taun exp menda2 kedak tok. mesti abis punya!
Luc: Tapi, mun sik abis camne? Klak mun nya layu, sikda sapa2 mok beli, kelak kta juak yg rugi.
???: Sebab ya lah kta kenak jual semuanya.
Luc: Camne?
???: (naik bengang…)

Translated version…

Luc: Bunge2 ros ni nak jual esok kan?
???: A’ah. Apesal?
Luc: Tak rase bunge2 ni byk sgt ke? Dapat ke jual? Cam tak dapat je…
???: Dapatla oi, kteorg dah brape tahun exp bende2 camni. Gerenti habis punye!
Luc: Tapi, kalo tak habis camne? Kalo bunge tu layu, takde sape2 nak beli, nanti kte jgk yg rugi.
???: Sebab tulah kte kene jual semue.
Luc: Camne?
???: (naik bengang…)

Hehe… Tu baru satu contoh… ade byk lagi sebenarnye tapi x baek la memburukkan diri sendiri :p

 

2. Sy x tau naik basikal

Secara jujur jujur jujur jujur jujur dan jujurnya… sy x tau naik (kayuh sebnarnye) basikal. Shamex3 Ntahla, x tau nape x pandai. Mungkin sbb trauma naik basikal? Pernah terjadi suatu ketika, peristiwa yg x dpt dilupakan… xmo cite… Last 2 yrs, pernah cube2 nak naik basikal lagi (sbb ayah ade beli basikal baru so nak try ar) tp x berjaya~ o_o adela goyang2 cam org gile naik basikal. Jatuh 2..3 kali — pastu x naik2 lagi.. Foh!

3. Mencintai warna coklat!

Walaupun utk certain2 orang, coklat tu cam dull n sesuai untuk orang2 tue but I just LOVE it! Warna tu cam cozy dan buat sy rase selesa. Besides that, coklat ni gak cam bleh meningkatkan selera makan gw! Caye tak? hehe… Walaupun ade yg ckp coklat ni adik beradik warna hijau… Sy x setuju coz sy tak ske warna hijau :p

4. Tak tau berenang

Kalau pergi swimming pool, mesti pegi kat tempat kanak2 tau tempat yang bleh berdiri. Dalam siket pown boleh lah jgk. Semuanya gara2 x tau camne nak berenang. Maybe tak didedahkan dari kecik kot, sebab tu ar tak tau camne nak berenang. Paling paling pun tau camne nak float je. Kalau lemas kat laut alamatnye mati jela… Mungkin kalau sy dibesarkan kat tepi laut // sungai ke, mungkin ar tau camne nak berenang siket2. At least tau jgk kan? Biasela, org bandar cm sy ni.. hohohoho! 😀

5. Bercita-cita tinggi tapi …

(dengan penuh semangat!) Yosh! Memang bercita-cita tinggi sejak kecik lagi tapi tak pernah berusaha ke arah cita-cita. (swt) Satu, sebab rase malas, dua sebab …. ntahla… Yang penting memang takde usaha la..

Tegok flow cita-citaku sejak kecik —->
Zaman skolah rendah : Arkitek (tapi x tau pun arkitek tu buat ape), Doktor (tau nak bedah2 je)
Zaman skolah menengah rendah : Doktor pakar mata (sbb mase tu baru dpt tau yg sy kene deutéranopia aka green color deficit atau paling senang colorblind… Mase tu memang x berkat ar hidup, sbb x dpt terima hakikat n x bersyukur dgn ape yg Allah bg… Mmg ar, mende tu bleh affect seluruh idupku..), Zoologist (minat nak blaja tentang binatang2… cute ar)
Zaman skolah menengah atas : Doktor pakar jantung (baru sedor yang jadi doktor sebenarnye bkn untuk diri sendiri, tapi untuk tolong orang lain. Buat pe jadi doktor setakat nak pakai coat yg kaler putih tu! Jd doktor sbb nak bantu orang lain tu baru ar tujuan yg betul. Kali ni nak jadi doktor jantung sbb
my dad sakit)

6. Menggemari kek

Kek sedap… sedap… manis dan sedap… Syooooo- Tapi yg xdpt terima hakikat ialah… BERAT BADAN NAK SIOT!

7. Cara menulis yang pelik

Syoh, ramai dah yg tau… pensel letak kat antara jari hantu ngan jari manis… Disebabkan cara menulis yang begini pelik, pernah ditegur beberapa kali oleh cikgu2. Yang paling sy ingat ialah waktu Cikgu Subramaniam (Cikgu maths mase form 1) tegur…

Mr. S : (talking craps like economy and money then suddenly he looked at me since I sat in front)
Luc : ummm, sir! how to solve this?
Mr. S : eiiiiiiiiiiiik! Let me see how you hold your pen–
Luc : Like this? (showing it to him)
Mr. S : I think it’s best if you try to write like everyone else. The way you hold your pen is veeeeeeeery odd
Luc : Ummm, I tried but I couldnt
Mr. S : Then you should try some more. Later when you become the minister then people will look at the way you hold your pen. Then they will say bad bad (there is no such thing as bad bad) things…
Luc : Okay sir… (whatever…)

8. Likes Amoeba

Yea, sounds stupid tapi memang btol. Tengok amoeba tu cute semacam je… Ramai dah org tau pasal ni >.>

9. Ske menyumpah dalam buku

Sy sendiri tak tau camne nak mengikis budaya yang tidak bermoral ni… Dah byk sgt sy tulis… Byk dah dose… Isk2, bile la nak bertobat— Cthnye: “Fruick you KBB! $#&^*# PENDEK UMO! *$*#&@# KBB!”… dsb

10. Menyendiri bile ade masalah

Ni yg bgs ni~ at least xde ar lepas2 kat orang @ lepas2 kat barang2 yang disayangi…

———————————————————————————

Yosh! Rasenye tu je kot… (sebenarnye ade byk lagi tapi byk yg pivate ar) walau ape pown, harap2 sume yang x baik tu dapat diperbaiki.

Advertisements